Philharmonie /// Haarlem

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (7 Stemmen)

Philharmonie in Haarlem

Lange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem
023-5121212
www.theater-haarlem.nl

Halverwege de 19e eeuw werd in een café de mannen sociëteit “Vereeniging” opgericht, een club die zelfs in de moderne tijd nog steeds nauwe banden heeft met Haarlemse bouwwereld.  De sociëteit was een groot succes, en met de aankoop en verbouwing van het Herenhuis in de Lange Begijnestraat  werden steeds meer en meer activiteiten en concerten georganiseerd. Na tientallen jaren groei en uitbreiding begon de sociëteit te verlangen naar een echte grote concertzaal.

De “Vereeniging” was door de jaren heen in het bezit gekomen van een flink aantal panden in die omgeving, en in 1872 werd door het bestuur en de leden besloten tot uitbreiding van het complex en het bouwen van een concertzaal voor 1300 bezoekers. In juni 1873 werd deze zaal in gebruik genomen, alhoewel tot 1894 verschillende malen verbouwingen en aanpassing werden gemaakt aan het voorgebouw.  Maar in 1894 was het dan zover, Haarlem had een echt concertgebouw.

Ondanks dat de “Vereeniging” jarenland het culturele middelpunt van Haarlem was, veranderde die positie door jaren heen, en moest in 1920 het Concertgebouw verkocht worden. Dit had twee redenen, ten eerste liep het ledenaantal van de “Vereeniging” ernstig terug in de beginjaren van de 20e eeuw, ten tweede besloot de gemeente in die tijd om een meer gerichte cultuurpolitiek in Haarlem te gaan bedrijven. 

Tot en met de jaren zestig werd de uitbating van het concertgebouw gedaan door verschillende pachters, maar na die tijd kwam er verandering in. Het denken over cultuur en cultuurbesteding was zodanig geëvalueerd, dat de gemeente besloot om gerichter en op stimulerende wijze met cultuur om te gaan. Peter de Lohr werd vanuit de gemeente Haarlem gevraagd om de stichting Stadschouwburg en Concertgebouw op te zetten en te leiden, iets wat hij met veel enthousiasme, kennis en kunde heeft gedaan tot zijn veel te vroege dood in 1983. Onder zijn leiding als directeur werden er verschillende verbouwingen en renovaties uitgevoerd, van het toevoegen van kleed- en verblijfsruimtes, modernisering van de grote zaal tot het verplaatsen van de ingang naar het Klokhuisplein. Deze werden 3 jaar na de dood van Peter De Lohr afgerond, waardoor het Concertgebouw de tand des tijds heeft doorstaan.

Het eind van de twintigste eeuw bracht de noodzaak om opnieuw het gebouw aan te passen, en de opdracht vanuit zowel de gemeente Haarlem als Stichting Stadschouwburg & Concertgebouw kwam was ‘Zoek het perfecte evenwicht tussen restauratie en nieuwbouw om Haarlem en Noord-Holland te voorzien van een centrum van muzikale uitmuntendheid en landelijke allure.’ In juli 2001 sloot het concertgebouw haar deuren en begon de verbouwing van het concertgebouw en in 2005 werd het volledig gerenoveerd en verbouwde concertgebouw in gebruik genomen door een nieuwe naam: ‘Philharmonie’.

Kassa
Lange Begijnestraat 11
023-5121212 (keuze 1)
ma t/m vr 10.00 - 14.00
een uur voor aanvang van
een concert/voorstelling

www.facebook.com/theaterhaarlem.nl
www.twitter.com/theater_haarlem

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties (0)

500 tekens over

Cancel or

Of reageer via facebook: